abstract : Soyut, bazen anlamsiz, bazen anlamli fakat mesaji direkt net gorsel olarak degil, bir gorsel yogunlugu icinde sunmayi tercih eden calismalara tekabul etmekte.
alfa kanalları : RGB ve CMYK dışında kalan görüntü bilgilerinin depolandığı 8bitlik alanlara verilen isim. Bu alanlar yerine göre seçilmişlik, maske, saydamlık gibi işlemlerde kullanılabilirler. Kanalların bir biri ile mantıksal (Boolean) etkileşimleri sonucu yeni kanallar yaratmak mümkün.
alias : (anti-alias) aliasing hatası dedikleri piksellerin köşelerinin merdiven vari şekilde tırtıklı olmasıdır. Köşede kalan piksellere ara tonda değerler vererek aliasing hatasından kurtulmak mümkündür. Bazı yerlerde aliasing'i zorunluluktan yaratıcı amaçlarda kullanmak gerekebilir.
bezier eğrileri : Fransız matematikçinin adı ile anılan eğriler, köşe noktaları ve bu noktalar arasındaki çizgilerin eğriliklerini belirleyen değerler ile tanımlanır. Bu şekilde bir eğri üzerindeki tüm noktaları tek tek tanımlamak zorunluluğu ortadan kalkar ve bir eğri en az nokta ile tanımlanabilir hale gelir. Görüntü işleme programlarında Bezier eğrilerine çoğunlukla "path" veya yol denmektedir. Bu yollar köşe noktaları ve bu noktaların eğimini belirleyen kollar ile çizilir, gerektiğinde üzerinde her türlü oynama yapılabilir.
bit depth : Görüntü renk derinliği, nokta başına kullanılan bit (bellek) alanı o noktanın tanımlayabildiği renk sayısını belirler. 1 bit=2renk, 2 bit=4 renk, 4bit=16renk, 5bit=32 renk, 8bit=256 renk, 24bit=16Milyon (gerçek) renk.
bitmap : Biteşlem kökeni nedeni ile farklı yerlerde farklı anlamlarda kullanılan bir kelime. 1. Windows işletim sistemleri ile gelen resim işleme programları görüntüleri bmp adında aslında hiç bir avantanjı olmayan bir biteşlem formatında kaydederler. 2. Sadece siyahlardan ve beyazlardan oluşan tek bitlik görüntülere bazı görüntü işleme programlarında bitmap denmektedır. Bu görüntülerde ara renkler yoktur, az yer kaplar, faks veya grafik amaçlı kullanım için uygundur.
blend : İki renk, iki etki arası geçiş, geçişme.
blur : Bulanıklaşma, netsizlik, keskinlik kaybı
bmp : bkz. bitmap, formatlar.
calculations : esap yapma anlamına gelen terim, görüntü işleme programlarında iki farklı görüntü arasında ekleme, çıkarma, fark bulma gibi mantıksal ve matematiksel işlemleri yaptırmaya denir. Ortaya çıkan sonuç ilk görüntülerden birine atanabildiği gibi yeni bir kanal veya yeni bir görüntü olarak da ortaya çıkabilir.
calibration : Kalibrasyon, ayarlamak, ayar yapmak. Digital dünyada hiç bir şey mutlak değildir. Herşey ayarlanabilir veya ayarsız olabilir. Görüntü işleme sırasında sonuçların düzgün olması isteniyorsa öncelikle monitör, ekran kartı, görüntü işleme programlarındaki ayarları kullanarak görüntünün ayarlı olduğundan emin olmak gerekir. Daha sonra çıkış kalitesinden emin olmak için kullanılan yazıcı gibi çıkış ünitelerinin ayarlanması gerekmektedir. Eğer görüntüler size ait bir tarayıcı üniteden geliyorsa bu ayarın da doğru yapılması gerekir. Kalibrasyon için kullanılan standart slaytlar, kartlar ve görüntüleri donanım üreticinizden istemelisiniz.
canvas : Turkcede kadraj diyebiliriz. Kadraj bir gorselde gozumuzle gordugumuz alanin tumudur.
cms : Color Management System; Baskı ve ekran arasında farklı renk modları arasında uyum sağlayan sistem.
CMYK : Cyan, Magenta, Yellow, Black, Turkuaz, Mor, Sarı ve Siyah mürekkepler ile tüm renkleri üretmeyi amaçlayan ofset baskı sistem. Kağıda aktarılan mürekkep miktarı arttıkça ortaya çıkan renk koyulaşır. Boya mantığının doğasından dolayı bazı renklerin kesin üretimi mümkün değil, bu renkler ancak en yakın renkleri ile yer değiştirir.
CT, continous tone : Siyahtan beyaza doğru sürekli ton. Sürekli tonlama yüksek kaliteli Scitex bilgisayarlarında kullanılmaktadır.
CPU : Merkezi İşlem Birimi, MİB, giriş aygıtlarından gelen bilgileri işleyen ve sonuç bilgilerini çıkış aygıtına gönderen işlemci. Hızı, yapabildiği işlem sayısı veya kullandığı saat ile ölçülür.
DCS : Desktop Color Seperation, Masaüstü Renk Ayırımı, Quark firmasından geliştirilen bu format ile renk ayırımı yapılmış görüntüler EPS-DCS (EPS-5) formatında kaydedilir. Belge dört renk ve bir simgeden oluşan beş belgeye ayrılır. Simge dokümanın görüntülenmesinde kullanılır. Boyutu küçük olduğu için belgeyi ağırlaştırmaz. CMYK bilgisini içeren diğer dört resim ise baskı sırasında kullanılır.
defringe : Koyu zeminden açık renk bir nesneyi açık renk bir zemine yapıştırdığımız zaman veya açık bir zeminden kesilmiş koyu bir nesneyi koyu bir zemine yapıştırdığımız zaman kenarlarda izlenen zemine kalıntıyı yok etme işlemi. Bu kalıntılar yok edilmediği zaman oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor.
25 Kasım 2007 Pazar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder