25 Kasım 2007 Pazar

Baskı Teknikleri

Tipo (Yüksek) Baskı : Yüksek baskı denmesinin sebebi basılacak yerlerin ana kalıp gövdesinden bir miktar yüksekte olmasıdır. Şuanda bu sistemde genellikle fazla incelik istemeyen, az tirajlı işler basılmaktadır. (Pilyaj, Perforaj, Numaratör, Gofre gibi işler).

Serigraf (Elek) Baskı : Elek baskı denmesinin sebebi kalıbının ipek özelliği gösteren polyester veya metal dokumalardan oluşmasıdır. Emülsyon Düzdür. Serigraf baskının en önemli özelliği diğer baskı teknikleriyle basılamayan işlerin bu sistemde basılmasıdır (Polyester, deri, cam, ahşap, kumaş, metal v.b.

Ofset Baskı : Günümüzde büyük çoğunluğu ışığa duyarlı hale getirilmiş alüminyum kalıplar kullanılır. Ofset baskı makineleri günün ihtiyaçlarına göre gelişme göstermişlerdir. A4 baskısı yapabilecek küçük ofsetten biranda 48 gazete sayfası 4 rengi basan bir fabrikayı andıran sistemler vardır. Bu sisteme Web Ofset Rotatif Ofset Baskı sistemi denir. Genelde Çok Tirajlı işlerde kullanılır Ofset Baskı.

Flekso Baskı : Fleksoda çoğunlukla bobin kağıt ve folyelerde üzerine baskı yapılır. Flekso kalıp sistemi tipoya benzemektedir.

Tifduruk (Çukur) Baskı : Tifduruk’ta kalıp yüzeyine basılacak yer çukurdadır. Tifduruk baskının avantajı bir kalıbın milyon üzerinde baskı yapmasıdır ve bu yüzden yüksek tirajlı işlerde matbaaların tercih sebebidir.

Digital Baskı : Matbaacılığın gelişmiş, yeni kullanılmaya başlanılan; hata oranı düşük ve maliyet tasarrufu yapan sistemidir CTP

Hiç yorum yok: