16 Aralık 2007 Pazar

DUYURULAR !

Atölye çalışmalarına katılmak isteyen katılımcılar,

Derslere tek tek girebilecekleri gibi paket olarakta alabilirler

Ders içerikleri temel (Basic) düzey için hazırlanmıştır.
-----------------------------------------------------
Atölye çalışmalarımıza katılmak için
yada ayrıntılı bilgi almak için
aşağıdaki formu doldurunuz
----------------------------------------------------

Ders İçerikleri








Yukarıdaki resmin üzerine tıklayarak
Ders içeriklerine ulaşabilirsiniz


Online Başvuru Formu

26 Kasım 2007 Pazartesi

INDESIGN CS3





Profesyonel sayfa düzenleri tasarlayın ve üretin
Adobe InDesign CS3 sayfa düzeni yazılımını kullanarak daha çok olasılık keşfedin ve yeni verimlilik düzeylerini tanıyın. Yoğun kaynak kullanan iş akışları için tasarlanan InDesign, her gün kullandığınız Adobe araçlarıyla sorunsuzca tümleşir, rutin görevleri geliştirir, sayfaları güvenilir şekilde çıkarır, daha zengin ve daha karmaşık belgeler için güçlü özellikler sunar.


Yenliklerine bakmak istersek;

Hassas saydamlık denetimleri
Tek bir nesneye birden fazla saydamlık ayarı uygulayarak karmaşık görsel efektler oluşturun. Nesnenin dolgu, kontur ve içeriğine birbirinden bağımsız saydamlık ayarları uygulayabilirsiniz.

Gelişmiş metin sarma
Nesnelerin etrafında kolayca metin ekleyin. Bir tarafa sarın veya bir kırpma yoluna veya alfa kanalına göre sarın.


Yaratıcı efektler
Adobe Photoshop® benzeri efektlerle tasarımları doğrudan sayfa mizanpajında deneyin. Nesnelerinizi kalıcı olarak değiştirmeden karıştırma modları, opaklık ve diğer efektleri deneyebilirsiniz. Ve kolayca yeniden kullanmak ve paylaşmak için efektleri nesne stilinin bir parçası olarak kaydedebilirsiniz.

Bu yeni yaratıcı efektlerden yararlanın:

Degrade geçiş yumuşatma efekti
Yönlü geçiş yumuşatma efekti
Eğim Ver ve Kabart efekti
Saten efekti
İç Gölge efekti
İç Işıma ve Dış Işıma efektleri

Kullanışlı glifler paneli
Glifler panelini en son kullanılan glifleri bulmak, glifleri filtrelemek ve sıralamak ve paylaşım ve yeniden kullanma için glif kümeleri kaydetmek amacıyla kullanın.

Yeni ve geliştirilmiş özelliklerin menü komutlarını vurgulamak için Pencere > Çalışma Alanı > CS3'te Yeni ve Geliştirilmiş'i seçin.


Verimlilik geliştirmeleri

Birden çok dosya yerleştirme
Tek adımda birkaç farklı dosyayı içe aktarın. Farklı dosyaların küçük resimlerini görebilir ve yerleştirmek istediğinizi bulana kadar aralarında gezinebilirsiniz.

Yerleştirilen InDesign belgeleri
Adobe InDesign® CS3 belgelerini yeniden kullanarak mizanpaj işlemini kısaltın ve birlikte çalışmayı daha verimli hale getirin. InDesign dosyaları belgeye yerleştirildiğinde, Bağlar paneli güncelleştirmelere ilişkin bildirim sağlayarak geçici dosyaları kaydetme ve yönetme zorunluluğunu ortadan kaldırır.

Genişletilmiş Hızlı Uygula
Hızlı Uygula paneline birkaç harf yazın ve farklı paneller arasında dolaşmak zorunda kalmadan komutlara, metin değişkenlerine, komut dosyalarına ve stillere anında erişim kazanın. Ayrıca, Hızlı Uygula aramalarını özelleştirebilirsiniz.

Çerçeveye hızlı sığdırma
Çerçevelerin varsayılan sığdırma davranışını ayarlayarak ve nesne stillerine sığdırma seçenekleri atayarak, bir çerçeveye grafik ya da diğer içerik yerleştirdiğinizde tam olarak sığmasını sağlayın.

Görsel Sayfalar paneli
Sayfalar panelindeki küçük resim önizlemelerini kullanarak bir belgeye hızla erişin ve sayfalarını düzenleyin.

Yuvalanmış stiller döngüsü
Her stil değişikliğini elle formatlamak yerine tek tıklatmayla paragrafa bir karakter stilleri dizisini otomatik olarak uygulayın. Yuvalanmış stil döngüsüyle, yuvalanmış stiller dizisini paragrafın sonuna kadar yineleyebilirsiniz.

Tablo ve hücre stilleri
Stilleri karakterlere ve paragraflara uygulamanın yanı sıra bir tabloya ya da tablo hücrelerine de uygulayın. Tablo ya da tablo hücresi stilleriyle, tabloları ya da ayrı ayrı tablo hücrelerini artık elle formatlamanız gerekmiyor.

InCopy iş akışı için e-posta tabanlı atamalar
Küçük çalışma grubunuzdaki herhangi bir katılımcıya öykü ve grafikleri tek bir atama paketi olarak e-postayla göndermek için yeni e-posta tabanlı atamaları kullanın. E-posta paketi mizanpajın eklenen ya da düzenlenen içerikle güncelleştirilmesi için gerekli tüm bilgileri içerir, böylece paylaşılan bir sunucuya gerek kalmadan görev atamak ve katılımları tümleştirmek
kolaylaşır.

XHTML'ye dışa aktarma
XHTML'ye dışa aktararak InDesign içeriğinin amacını web için hızla yeniden belirleyin. İçeriğinizi anında formatlamak için stiller bir harici CSS'ye eşlenebilir.

XML'den otomatik olarak oluşturulan mizanpajlar
InDesign içeriğini XML kurallarıyla XML iş akışlarına tümleştirerek belgelerin oluşturulmasını ve formatlamasını otomatikleştirin. Koşul kuralları, içeriğe bağlı olarak formatı ve mizanpajı otomatik olarak uygular.

XML ile XSLT ve CALS tabloları için destek
InDesign sayfalarına XML aktarımını kolaylaştırmak için, içe veya dışa aktarırken XSLT stil sayfaları uygulayın.

Agat ölçü birimleri
Gazete yayınlamak için agat ölçü birimlerinden yararlanın.


Uzun belgeler için destek

Metin değişkenleri
Üstbilgi, altbilgi, ürün adları ve tarih damgaları gibi yinelenen öğelerin kullanımını otomatikleştirin. Üstbilgiler ve altbilgiler metinden oluşturulabilir ve metin sayfadan sayfaya geçtikçe dinamik olarak güncelleştirilebilir.

Gelişmiş madde işaretli ve numaralı listeler
Sıradüzenli, anahat stilli numara sıralarıyla nitelikli listeler oluşturun. Madde işaretli ve numaralı listelerin farklı düzeyleri için stilleri, modları, hizalamayı, girintileri ve diğer gelişmiş seçenekleri ayarlayın. Listeleri bölebilir ve farklı sayfalara ve
öykülere dağıtabilirsiniz.

Daha güçlü Bul/Değiştir yetenekleri
Yeni bul/değiştir özellikleriyle daha etkili arama ve değiştirmeler yapın. Aramaları kaydedebilir, birçok belgede arama yapabiliri, aramanın kapsamını genişletebilir ve aramalarda GREP deyimleri kullanabilirsiniz.


Özelleştirilebilir kullanıcı arabirimi

Özelleştirilmiş çalışma alanları

Panelinizi ve menü değişikliklerinizi çalışma alanı olarak kaydedin ve kişiselleştirilmiş çalışma alanınızı istediğiniz zaman kullanın. Farklı projeler ve görevler için farklı çalışma alanları oluşturabilirsiniz.

Özelleştirilmiş menüler
Sık kullanılan komutlara doğrudan erişim elde edin ya da ayrı ayrı menü öğelerini renkle kodlayarak ya da gizleyerek yeni iş akışlarının eğitimini basitleştirin. Özelleştirilmiş menüleri çalışma alanınızın parçası olarak kaydetme.

Geliştirilmiş Kontrol paneli
Seçtiğiniz nesnelere ve yaptığınız işe göre size en kullanışlı ayarları gösteren içerik duyarlı Kontrol panelinden yararlanın. Kontrol panelini ayrıca en sık kullandığınız seçenekleri gösterecek şekilde de özelleştirebilirsiniz.

Esnek küçük paneller
Sık kullandığınız öğelere erişiminizi korurken, belgelerinizi görüntülemek için yer kazanın. Sabit panelleri erişilebilir ve kolayca tanınabilir durumda tutmak için simge olarak görüntüleyin.

Sayfa mizanpajında kolaylığının yanı sıra güçlü bir partner olan Adobe Indesign CS3 Atolye Çalışmaları 'nı kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.


Sistem Gereksinimleri

Windows
Intel Pentium 4 veya 5, Intel Centrino veya Intel Xeon işlemci
Microsoft Windows XP Service Pack 2 veya Windows Vista™ Home Premium, Business, Ultimate veya Enterprise
Windows XP için 256 MB RAM (512 MB önerilir); Windows Vista için 512 MB (1 GB önerilir)
1,8 GB kullanılabilir sabit disk alanı
16 bit video kartıyla 1024x768 monitör çözünürlüğü (24 bit ekran görüntüsü önerilir)
DVD-ROM sürücüsü
Multimedya özellikleri için QuickTime 7 yazılımı gerekir
Ürünü etkinleştirmek için Internet veya telefon bağlantısı gerekir
Adobe Stock Photos* ve diğer hizmetler için geniş bant Internet bağlantısı gerekir

Macintosh
PowerPC G4 veya G5 veya Intel işlemci
Mac OS X v.10.4.8
PowerPC tabanlı sistem için 256 MB RAM (512 MB önerilir); Intel tabanlı sistem için 512 MB RAM (1 GB önerilir)
1,6 GB kullanılabilir sabit disk alanı
16 bit video kartıyla 1024x768 monitör çözünürlüğü (24 bit ekran görüntüsü önerilir)
DVD-ROM sürücüsü
Multimedya özellikleri için QuickTime 7 yazılımı gerekir (Mac OS X'e dahildir)
Ürünü etkinleştirmek için Internet veya telefon bağlantısı gerekir
Adobe Stock Photos* ve diğer hizmetler için geniş bant Internet bağlantısı gerekir

25 Kasım 2007 Pazar

Lorem ipsum

Lorem ipsum, biz tasarımcıların, tasarımın eskiz aşamasından itibaren taslağı oluştururken kullandığımız taklit yazı (text) bloğudur. Çalışmanın taslağına Lorem ipsum'u , metin bloklarını yerleştireceğimiz yerlere, hangi punto ve hangi yazı karakteri olması gerektiğini belerileyerek yerleştiririz. Lorem ipsum'u kullanma sebebimiz örneğin tasarıma bakan müşteri yada art direktör olsun, dikkatinin yazının içeriği doğrultusunda değil de genel anlamda tasarıma odaklanmasını sağlamak istememizdir. İşte bu anlamda tasarımın bir bütün olarak algılanması ve dikkatin metine kaymaması için tasarımcılar Lorem ipsum'u, 1500' lü yıllardan itibaren bu amaçla kullanmışlardır.Günümüzde de tasarımcılar sembolik yazı bloklarını oluştururlarken "Lorem ipsum" kullanırlar. Hiçbir dilde anlamı olmayan, ancak harflerin düzenlenişi bakımından doğal bir metin (text) görünümü veren 'Lorem ipsum" kullanımı, inandırıcı sunum taslakları hazırlayabilmesi için tasarımcıya yardımcı olur. Tasarım yüzeyindeki tipografik düzenlemenin yerine kullanılan bu taklit yazı bloğu aşağıdaki gibidir;"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nunc sollicitudin nibh porta erat. Duis condimentum lorem vitae felis. Mauris id felis et sem blandit pellentesque. Nulla facilisi. Phasellus hendrerit, lectus at aliquam tristique, ante odio consectetuer felis, at molestie quam arcu sit amet ligula. Nunc scelerisque. Duis ipsum. In posuere risus quis nibh. Nulla facilisi. Nulla facilisi. In justo turpis, consectetuer eu, gravida sed, vehicula adipiscing, urna.Cras in diam. Sed molestie est in mauris. Nullam nunc. Quisque metus tellus, tristique mattis, convallis pretium, hendrerit ut, dolor. Duis rutrum consequat erat. Nam tempor nisl a pede. Nulla scelerisque vulputate metus. Vestibulum ornare egestas felis. Duis id turpis. Nunc orci tellus, cursus ac, placerat quis, semper sit amet, leo. Etiam sodales. Nulla facilisi. Duis malesuada arcu eget ante. Nam porttitor. Nulla et mi. Donec pharetra, metus ut euismod varius, turpis purus varius neque, dignissim tincidunt neque diam sed risus. Praesent lobortis ornare metus. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Nullam commodo.Duis euismod mollis libero. Nunc orci. Quisque eleifend, tellus a scelerisque iaculis, nunc dui pellentesque leo, in tincidunt arcu est in erat. Vestibulum arcu nisl, nonummy vel, tempor vitae, placerat et, diam. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Integer malesuada ligula nec erat. In sodales ultrices sem. Donec lacus nibh, cursus quis, ornare ac, dictum in, nisi. Duis placerat tortor sit amet purus. Proin augue. Praesent gravida euismod mauris. Nullam mollis eros vel magna.Vestibulum dignissim. Suspendisse sollicitudin. Aliquam erat volutpat. Phasellus condimentum, ipsum vitae rhoncus lacinia, justo risus viverra lorem, consequat cursus arcu augue sit amet sem. Sed pellentesque augue in pede. Donec luctus nunc gravida tortor. Ut vestibulum dui. Duis quis sem id lectus luctus ultrices. Maecenas pulvinar pede at libero. Proin nec ipsum.Suspendisse convallis quam a purus dignissim convallis. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Phasellus at ligula. Morbi dui urna, tristique eget, tempus quis, tempus vel, diam. Fusce quis erat. Aenean interdum nunc eget massa. Mauris purus erat, pharetra in, tincidunt vel, luctus a, justo. Nullam a dui nec risus rhoncus dictum. Sed ac nisi. Donec elit ligula, pulvinar et, rutrum quis, ultricies eget, quam. Nulla sed felis. Quisque nonummy tellus ut nunc. "Son günlerde web 2.0 üzerinde yapılan tasarımlar için çağımıza uyarlanmış ve yeni bir Lorem İpsum türetilmiştir. Lorem İpsum 2.0 adıyla kendni duyuran bu taklit yazı bloğuMIT Advertising Lab blogunda daha önce bu Web 2.0 markaları ve oluşturdukları dille ilgili bir haberlerden esinlenerek yola çıkan Mike Lee, işte bu Web 2.0 sitelerinin adlarını ve hecelerini kullanarak yazdığı programda yeni ve güncel Lorem Ipsum metinler üretiyor. İşte size aşağıda örnek bir paragraf... Lorem Ipsum'dan sıkılanlara bir alternatif olabilir düşüncesiyle sizlerle paylaşıyorum."Eskobo goowy manjam. Guba simpy bebo, zecco plazes moola gpokr. Idio moola umundo zingee jaxtr mikons foldera doostang! Soonr mog xuqa picasa wablet librivox calcoolate gpokr etsy. Meebo rollyo gataga, moo zingee geesee, fooky areae. Jangl loomia zapr meetro plazes megite tello. Vimeo bordee wikio furl zudeo klostu."

Baskı Teknikleri

Tipo (Yüksek) Baskı : Yüksek baskı denmesinin sebebi basılacak yerlerin ana kalıp gövdesinden bir miktar yüksekte olmasıdır. Şuanda bu sistemde genellikle fazla incelik istemeyen, az tirajlı işler basılmaktadır. (Pilyaj, Perforaj, Numaratör, Gofre gibi işler).

Serigraf (Elek) Baskı : Elek baskı denmesinin sebebi kalıbının ipek özelliği gösteren polyester veya metal dokumalardan oluşmasıdır. Emülsyon Düzdür. Serigraf baskının en önemli özelliği diğer baskı teknikleriyle basılamayan işlerin bu sistemde basılmasıdır (Polyester, deri, cam, ahşap, kumaş, metal v.b.

Ofset Baskı : Günümüzde büyük çoğunluğu ışığa duyarlı hale getirilmiş alüminyum kalıplar kullanılır. Ofset baskı makineleri günün ihtiyaçlarına göre gelişme göstermişlerdir. A4 baskısı yapabilecek küçük ofsetten biranda 48 gazete sayfası 4 rengi basan bir fabrikayı andıran sistemler vardır. Bu sisteme Web Ofset Rotatif Ofset Baskı sistemi denir. Genelde Çok Tirajlı işlerde kullanılır Ofset Baskı.

Flekso Baskı : Fleksoda çoğunlukla bobin kağıt ve folyelerde üzerine baskı yapılır. Flekso kalıp sistemi tipoya benzemektedir.

Tifduruk (Çukur) Baskı : Tifduruk’ta kalıp yüzeyine basılacak yer çukurdadır. Tifduruk baskının avantajı bir kalıbın milyon üzerinde baskı yapmasıdır ve bu yüzden yüksek tirajlı işlerde matbaaların tercih sebebidir.

Digital Baskı : Matbaacılığın gelişmiş, yeni kullanılmaya başlanılan; hata oranı düşük ve maliyet tasarrufu yapan sistemidir CTP

Terimler Sözlüğü

abstract : Soyut, bazen anlamsiz, bazen anlamli fakat mesaji direkt net gorsel olarak degil, bir gorsel yogunlugu icinde sunmayi tercih eden calismalara tekabul etmekte.

alfa kanalları : RGB ve CMYK dışında kalan görüntü bilgilerinin depolandığı 8bitlik alanlara verilen isim. Bu alanlar yerine göre seçilmişlik, maske, saydamlık gibi işlemlerde kullanılabilirler. Kanalların bir biri ile mantıksal (Boolean) etkileşimleri sonucu yeni kanallar yaratmak mümkün.

alias : (anti-alias) aliasing hatası dedikleri piksellerin köşelerinin merdiven vari şekilde tırtıklı olmasıdır. Köşede kalan piksellere ara tonda değerler vererek aliasing hatasından kurtulmak mümkündür. Bazı yerlerde aliasing'i zorunluluktan yaratıcı amaçlarda kullanmak gerekebilir.

bezier eğrileri : Fransız matematikçinin adı ile anılan eğriler, köşe noktaları ve bu noktalar arasındaki çizgilerin eğriliklerini belirleyen değerler ile tanımlanır. Bu şekilde bir eğri üzerindeki tüm noktaları tek tek tanımlamak zorunluluğu ortadan kalkar ve bir eğri en az nokta ile tanımlanabilir hale gelir. Görüntü işleme programlarında Bezier eğrilerine çoğunlukla "path" veya yol denmektedir. Bu yollar köşe noktaları ve bu noktaların eğimini belirleyen kollar ile çizilir, gerektiğinde üzerinde her türlü oynama yapılabilir.

bit depth : Görüntü renk derinliği, nokta başına kullanılan bit (bellek) alanı o noktanın tanımlayabildiği renk sayısını belirler. 1 bit=2renk, 2 bit=4 renk, 4bit=16renk, 5bit=32 renk, 8bit=256 renk, 24bit=16Milyon (gerçek) renk.

bitmap : Biteşlem kökeni nedeni ile farklı yerlerde farklı anlamlarda kullanılan bir kelime. 1. Windows işletim sistemleri ile gelen resim işleme programları görüntüleri bmp adında aslında hiç bir avantanjı olmayan bir biteşlem formatında kaydederler. 2. Sadece siyahlardan ve beyazlardan oluşan tek bitlik görüntülere bazı görüntü işleme programlarında bitmap denmektedır. Bu görüntülerde ara renkler yoktur, az yer kaplar, faks veya grafik amaçlı kullanım için uygundur.

blend : İki renk, iki etki arası geçiş, geçişme.

blur : Bulanıklaşma, netsizlik, keskinlik kaybı

bmp : bkz. bitmap, formatlar.

calculations : esap yapma anlamına gelen terim, görüntü işleme programlarında iki farklı görüntü arasında ekleme, çıkarma, fark bulma gibi mantıksal ve matematiksel işlemleri yaptırmaya denir. Ortaya çıkan sonuç ilk görüntülerden birine atanabildiği gibi yeni bir kanal veya yeni bir görüntü olarak da ortaya çıkabilir.

calibration : Kalibrasyon, ayarlamak, ayar yapmak. Digital dünyada hiç bir şey mutlak değildir. Herşey ayarlanabilir veya ayarsız olabilir. Görüntü işleme sırasında sonuçların düzgün olması isteniyorsa öncelikle monitör, ekran kartı, görüntü işleme programlarındaki ayarları kullanarak görüntünün ayarlı olduğundan emin olmak gerekir. Daha sonra çıkış kalitesinden emin olmak için kullanılan yazıcı gibi çıkış ünitelerinin ayarlanması gerekmektedir. Eğer görüntüler size ait bir tarayıcı üniteden geliyorsa bu ayarın da doğru yapılması gerekir. Kalibrasyon için kullanılan standart slaytlar, kartlar ve görüntüleri donanım üreticinizden istemelisiniz.

canvas : Turkcede kadraj diyebiliriz. Kadraj bir gorselde gozumuzle gordugumuz alanin tumudur.

cms : Color Management System; Baskı ve ekran arasında farklı renk modları arasında uyum sağlayan sistem.

CMYK : Cyan, Magenta, Yellow, Black, Turkuaz, Mor, Sarı ve Siyah mürekkepler ile tüm renkleri üretmeyi amaçlayan ofset baskı sistem. Kağıda aktarılan mürekkep miktarı arttıkça ortaya çıkan renk koyulaşır. Boya mantığının doğasından dolayı bazı renklerin kesin üretimi mümkün değil, bu renkler ancak en yakın renkleri ile yer değiştirir.

CT, continous tone : Siyahtan beyaza doğru sürekli ton. Sürekli tonlama yüksek kaliteli Scitex bilgisayarlarında kullanılmaktadır.

CPU : Merkezi İşlem Birimi, MİB, giriş aygıtlarından gelen bilgileri işleyen ve sonuç bilgilerini çıkış aygıtına gönderen işlemci. Hızı, yapabildiği işlem sayısı veya kullandığı saat ile ölçülür.

DCS : Desktop Color Seperation, Masaüstü Renk Ayırımı, Quark firmasından geliştirilen bu format ile renk ayırımı yapılmış görüntüler EPS-DCS (EPS-5) formatında kaydedilir. Belge dört renk ve bir simgeden oluşan beş belgeye ayrılır. Simge dokümanın görüntülenmesinde kullanılır. Boyutu küçük olduğu için belgeyi ağırlaştırmaz. CMYK bilgisini içeren diğer dört resim ise baskı sırasında kullanılır.

defringe : Koyu zeminden açık renk bir nesneyi açık renk bir zemine yapıştırdığımız zaman veya açık bir zeminden kesilmiş koyu bir nesneyi koyu bir zemine yapıştırdığımız zaman kenarlarda izlenen zemine kalıntıyı yok etme işlemi. Bu kalıntılar yok edilmediği zaman oldukça rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor.